Hållbarhet i fokus


Hållbarhet är en viktig punkt och ett gemensamt ansvar i vårt samhälle. Hur kan vi gemensamt påverka miljön?
Miljö- och klimatproblemet ökar och vi alla kan faktiskt bidra till ett än mer hållbart samhälle genom att hjälpas åt för att tillsammans skapa en mer hållbar framtid.
 
Eslövs Stadskärneförening startade under 2020 upp ett projekt "Håll Eslöv Rent" med stöd av Sparbanken Skåne. Projektet pågick under en tuff pandemi tid med syftet att aktivera hemma studerande ungdomar och samtidigt värna om vår miljö och stötta det lokala näringslivet. Projektet blev så bra att vi beslutade att göra ett nytt försök till att söka nytt bidrag från Sparbankens stiftelsen för ett "mer hållbart och attraktivare Eslöv". Vi fick det glädjande positiva beskedet med ett godkänt bidrag och den här gången ökade vi insatsen och förlängde projektet till en hel vecka under vinjetten "Hållbarhetsvecka".
 
I samarbete med Carl Engström skolan och Eslövs kommun siktar vi nu på ett hållbart Eslöv. Fokus är att visa hur viktig hållbarheten är: den miljömässiga, men även den sociala och den ekonomiska. Därför samarbetar personer i olika åldrar, allt från gymnasieelever från carl Engström till förskolebarn på Ekebackens förskola, näringsliv och pensionärer från 108 Vänskapskrets, alla med olika förutsättningar för att visa just hur allt börjar och slutar med hållbarheten.
 
Bland annat har eleverna på Ekonomiprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet sedan september jobbat tillsammans med Eslövs kommuns miljö- och utvecklingsstrateg där elevernas syn på miljöarbetet blir en del av kommunens nya miljöstrategi, som involverar alla delar i kommunen. Kommunen har en Climate week, eller hållbarhetsvecka, där exempelvis samtliga skolkök serverar hållbar mat. Hållbarhetsveckan märks i Eslöv enligt nedanstående och kulminerar med aktiviteter runt Stora torg för allmänheten på fredagen och lördagen:
 
 
Hela vecka 43 är det Climate Week eller hållbarhetsvecka i Eslöv:
Vi levandegör en tom lokal genom att flytta in med hållbart arbete. 
 • Under hela veckan finns en hållbar skyltning i skyltfönsterna i centrum där elever på CES har fått skylta i tre fönster. 
 • UF-företagen visar upp sina hållbara affärsidéer i före detta Kindvalls bokhandel. Besök dem och få även en hållbar goodiebag från ICA. Här säljer eleverna från gymnasiesärskolan en hållbar fika. Öppettider är 27/10 och 28/10 klockan 11-14 och fredagen den 29/10 klockan 9-14.
 • Affischer placeras i stadens skyltfönster om hur verksamheter och dess leverantörer arbetar hållbart.
 • Tipspromenad med hållbart tema där man ska finna de globala kuberna som är utplacerade i skyltfönstren runt butikerna i centrum och riktigt fina priser utlovas. (första pris 1000kr, andra 500kr att handla lokalt för i Eslöv). Tävlingstalong finns i våra lokal butiker och i f.d Kindvalls bokhandel. 
 • Återbruk av böcker i före detta Kindvalls bokhandel. Ta med dig en gammal bok och byt mot en ny, eller få en bok.
Tisdag den 26/10 och torsdag 28/10:
 • Skräpplockardag. Att plocka skräp är en symbol för handling och om alla bidrar, även med en liten insats skapar vi en förändring.
 • På tisdagen plockar cirka 180 elever från CES och gymnasiesärskolan därför skräp.
 • På torsdagen är det 150 föreskolebarn och cirka 50 pensionärer från 108 Vänkretsen Eslöv plockar skräp. Varje grupp har blivit tilldelade ett specifikt grönområde och tillsammans gör de en skillnad.
Fredag 29/10:
 • På förmiddagen med start klockan 9:30 är det aktiveter för förskolebarn. Då blir hållbara lekar såsom pyssel av lövspöken och en fiskedamm där man tar reda på hur farliga föremål är för miljön. Det blir också musik på torget!
 • Elever från CES pratar på torget från klockan12:15 om Agenda 2030 och hur Eslöv arbetar på en lokal nivå tillsammans miljö- och utvecklingsstrategerna.
 • Det är olagligt att fimpa på marken och på torget kan man, mellan klockan 9 och klockan 14, dels lämna in fimpar i petflaskor och tävla om att vinna pengar, dels hämta en bärbar (och hållbar) askkopp. Vinster: 1:a 1000kr, 2:a 700kr, 3:e 500kr att handla lokalt för i Eslöv.
 
Lördag 30/10
 • Loppis tillsammans med Lions arrangeras det loppis som är ett utmärkt sätt att värna om miljön genom att återfå en ny ägare på det man inte längre vill ha kvar. Vi adderar lite extra kul för de små med trollkarl och ansiktsmålning. Detta sker mellan klockan 11-14.
 
Projektägare: Cecilia Reinholdsson, centrumledare tillsammans med Carolina Ignell, lärare CES
 
STORT TACK!
Sparbanken Skåne, ICA Kvantum, BA Bygg, Carl Engström Gymnasiet, Ekebackens förskola, 108 Vänskapskrets, Eslövs Kommun Miljö och samhällsbyggnad


Var med och tävla du också och bidra till en hållbar och ett fimpfritt Eslöv.Talong för utskrift.


Tävling_annons Tävling_annons